Gyöngyhímzés blézeren.

Ez a palóc keresztszemes hímzés motívum gyöngyhímzéssel kivarrt betétként került egy háromnegyedes ujjú rövid kabátka (blézer) elejére. A Kiss Jankó Bori hímző pályázatra a kabátkához készült egy gyöngyhímzett könyvborító és egy stílusban hozzáillő könyvjelző. A kollekció különdíjat nyert a 2019-es Kisjankó Bori hímző pályázaton.

Hogyan készült?

A kabátka megvalósításában Szombati Klára öltözék készítő segített. A közösen megtervezett fazonhoz kiszabta és előkészítette az alkotóelemeket. Az eleje részek közé már nekem kellett tökéletes pontossággal bevarrni a méretre igazított hímző alapanyagot, amelyre ezután került rá a gyöngyhímzett motívum. Utolsó mozzanatként Klári összeállította, és megbélelve készre varrta a blézert. Az alkotási folyamat azért nem volt annyira egyszerű. Sok-sok próba előzte meg a végleges verziót.

Többféle hímző alapanyagot próbáltam, többféle méretű és színű gyöngyöt, még a hímzőfonalnál is válogattam. A gyöngyhímzett motívum körül először az alapot is gyönggyel próbáltam kitölteni, de végül a fonal mellett döntöttem. Így finom átmenet jött létre a gyöngy és a textil között.

Egy próbaverzió elkészítése után a kabát elejének kiszabott részébe milliméter pontosan bevarrtam a hímző alapanyagot, kiszámoltam a helyét a motívumnak, majd elkezdtem rávarrni a gyöngyöt.

A kabáton ás a könyvborítón látható palóc motívum 1920, a könyvjelzőé 1910 tájáról egy törölközőről származik. Pétervásárán gyűjtötte Fábián Zoltánné 1939-ben.
Forrás: Néprajzi múzeum online gyűjtemények – Etnológiai Archívum / Rajz- és festménygyűjtemény