Gyöngyhímzés blézeren.

Ez a palóc keresztszemes hímzés motívum gyöngyhímzéssel kivarrt betétként került egy háromnegyedes ujjú rövid kabátka (blézer) elejére. A Kiss Jankó Bori hímző pályázatra a kabátkához készült egy gyöngyhímzett könyvborító és egy stílusban hozzáillő könyvjelző. A kollekció különdíjat nyert a 2019-es Kisjankó Bori hímző pályázaton.

Hogyan készült?

A kabátka megvalósításában Szombati Klára öltözék készítő segített. A közösen megtervezett fazonhoz kiszabta és előkészítette az alkotóelemeket. Az eleje részek közé már nekem kellett tökéletes pontossággal bevarrni a méretre igazított hímző alapanyagot, amelyre ezután került rá a gyöngyhímzett motívum. Utolsó mozzanatként Klári összeállította, és megbélelve készre varrta a blézert. Az alkotási folyamat azért nem volt annyira egyszerű. Sok-sok próba előzte meg a végleges verziót.

Többféle hímző alapanyagot próbáltam, többféle méretű és színű gyöngyöt, még a hímzőfonalnál is válogattam. A gyöngyhímzett motívum körül először az alapot is gyönggyel próbáltam kitölteni, de végül a fonal mellett döntöttem. Így finom átmenet jött létre a gyöngy és a textil között.

Egy próbaverzió elkészítése után a kabát elejének kiszabott részébe milliméter pontosan bevarrtam a hímző alapanyagot, kiszámoltam a helyét a motívumnak, majd elkezdtem rávarrni a gyöngyöt.

A kabáton ás a könyvborítón látható palóc motívum 1920, a könyvjelzőé 1910 tájáról egy törölközőről származik. Pétervásárán gyűjtötte Fábián Zoltánné 1939-ben.
Forrás: Néprajzi múzeum online gyűjtemények – Etnológiai Archívum / Rajz- és festménygyűjtemény

Hungarikum pályázat 2021.

Ékszer és viseletkiegészítő kollekció torockói hímzés motívumokkal.

A torockói hímzések, a női és a férfi viselet számomra rendkívül izgalmas. Tanulmányoztam a jellegzetes motívumokat, sokat olvastam a torockói emberek életéről, múltjáról, szokásairól. Aztán szabadjára engedtem a fantáziámat, és ahogyan általában történni szokott, mentem a saját fejem után.

Persze elképzelhető, hogy nem jó úton járok. Az érzéseim vezérelnek és örömet szerez az alkotás, ezért nem mértem és nem sajnáltam a ráfordított időt. Rengeteg kísérletezés, ötletkezdemény után születtek meg a mintadarabok. Természetesen már most is látok olyant, amit másként csinálnék, de tervezéskor, egy ponton mindig meg kell állni és azt mondani, hogy: na akkor ez most kész.

Maradt még ötletem a témához, remélem sikerül majd azt is megvalósítani.  

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva

Videó a készülő pályázati anyagomról

Egy rövid videó a még készülő pályázati anyagomról. A Hungarikum 2021 pályázaton nyertes munkámban a torockói hímzést dolgoztam fel, természetesem gyönggyel. Büszkén mutatom be az anyagot mert nagy örömmel dolgoztam rajta és még további ötleteim is maradtak ebben a témában. Az elkészült kollekció egyes darabjairól hamarosan mutatok képeket.

Torockói terveim – 2021

2019 nyarán Torockóban jártam. A vidék gyönyörű, a település különleges. Felmásztam a nevezetes Székelykőre, megnéztem a torockói Néprajzi Múzeumot. Azonnal beindult a gyöngyös fantáziám, annak ellenére, hogy nem sok szerepe van a gyöngynek a torockói népművészetben. A viselet rendkívül látványos, egyszerre éreztem réginek és újnak. Szinte minden darabja magában hordja az újítás lehetőségét. Mivel gyöngyfűző vagyok, természetesen az ötleteim alapanyaga a gyöngy. A 2021-es Hungarikum pályázaton a „Hagyomány a divatban – viselet másként” célterületen, elfogadták a terveimet.

Pályázatomban torockói hímzés motívumokat és viseleti elemeket dolgozok fel. Olyan ékszereket tervezek modern formagyöngyök és hagyományos kásagyöngyök felhasználásával, amelyek hagyományosan a népi gyöngyfűzésben nem szerepelnek.

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva

„Szívem csücske” – Sárközi szivecskés kollekció tervezési folyamata

Szívem csücske kollekció

Magyarország népművészeti értékeiből Sárköz területét kiemelve, annak népművészei értékeiből merítve készítettem el ezt a kollekciót. Tervezéskor igyekszem a tájegységek népművészeti tárgyainak jellegzetességét megragadni és hatásukat harmónikusan visszaadni.

Egy kis online

Az ékszer, a gyöngy ősidők óta minden népi kultúrában megjelenik. Lehet ajándék, díszíthetjük vele ruhánkat, esetleg lakó környezetünket. A gyöngyfűzés folyamatosan meg tud újulni, mert mindig van új alapanyag és hozzá új ötlet.

Az online foglalkozások elérhetőek itt:

https://aszakkor.hu/szakkorok/gyongyfuzes/6

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva