Torockói terveim – 2021

2019 nyarán Torockóban jártam. A vidék gyönyörű, a település különleges. Felmásztam a nevezetes Székelykőre, megnéztem a torockói Néprajzi Múzeumot. Azonnal beindult a gyöngyös fantáziám, annak ellenére, hogy nem sok szerepe van a gyöngynek a torockói népművészetben. A viselet rendkívül látványos, egyszerre éreztem réginek és újnak. Szinte minden darabja magában hordja az újítás lehetőségét. Mivel gyöngyfűző vagyok, természetesen az ötleteim alapanyaga a gyöngy. A 2021-es Hungarikum pályázaton a „Hagyomány a divatban – viselet másként” célterületen, elfogadták a terveimet.

Pályázatomban torockói hímzés motívumokat és viseleti elemeket dolgozok fel. Olyan ékszereket tervezek modern formagyöngyök és hagyományos kásagyöngyök felhasználásával, amelyek hagyományosan a népi gyöngyfűzésben nem szerepelnek.

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva

„Szívem csücske” – Sárközi szivecskés kollekció tervezési folyamata

Szívem csücske kollekció

Magyarország népművészeti értékeiből Sárköz területét kiemelve, annak népművészei értékeiből merítve készítettem el ezt a kollekciót. Tervezéskor igyekszem a tájegységek népművészeti tárgyainak jellegzetességét megragadni és hatásukat harmónikusan visszaadni.

Egy kis online

Az ékszer, a gyöngy ősidők óta minden népi kultúrában megjelenik. Lehet ajándék, díszíthetjük vele ruhánkat, esetleg lakó környezetünket. A gyöngyfűzés folyamatosan meg tud újulni, mert mindig van új alapanyag és hozzá új ötlet.

Az online foglalkozások elérhetőek itt:

https://aszakkor.hu/szakkorok/gyongyfuzes/6

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva